Barion Pixel

Komposztálni vagy nem komposztálni?

Vajon hogy köthető a komposztálás a fenti képhez? És tudjátok, mi lehet ez a színes valami a lenti képen? 

Ez bizony az üdítőkészítés során visszamaradt növényi rost halmaz. Te mit kezdenél vele?

Szerencsére ma már sokféle hasznos tipp fellelhető az interneten és nagyon sokféleképpen lehet ezeket az első pillantásra hulladékoknak tűnő konyhai maradékokat hasznosítani. Az egyik ilyen ötlet a sok közül, hogy süssük bele valamilyen sütibe! 😊

Elő lehet venni a jól bevált almás muffin vagy répatorta receptjét, és ahol reszelt gyümölcsöt vagy zöldséget kér a recept, csak váltsuk ki a megmaradt pépünkre.

A komposztálás során levegő jelenlétében lejátszódó mikrobiológiai lebomlás során az egyes szerves konyhai hulladékokat (pl. zöldségek, gyümölcsök héja, tojáshéj, stb.) újra tudjuk hasznosítani úgy, hogy 3-12 hónap alatt humuszszerű anyagokban gazdag komposztot készítünk. Az érett komposzt felhasználható a kertészkedés során, a termőföld szervesanyag tartalmának növelésére. 

Azonban nem biztos, hogy egyből a komposzthoz kell szaladni a megmaradt növényi részekkel! A hagymahéjből például főzhetünk alaplevet, a többi lehulló zöldség résszel (répa végek, brokkoli törzs, cékla levél, stb.) Még a kifőzött, szárított, összetört tojáshéjat is fel lehet használni pl. piskóták dúsítására. A témáról bővebben itt találhatsz egy szuper cikket.

MEGJEGYZÉS! Arra azért figyelni kell, hogy ezek a növényi rostok szárazabbak, mint egy sima reszelt alma vagy reszelt répa – hiszen épp most nyertük ki a levüket az üdítőnkhöz -, így előfordulhat, hogy még egy kis vizet kell adnunk a tésztánkhoz.

 

 

MIÉRT NE DOBJUK KI EGYBŐL A KUKÁBA?

1. Csak a környezetünket terhelnénk feleslegesen

A NÉBIH honlapján elérhető egy szuper összefoglaló a maradékmentésről, és hogy hogyan is tudjuk csökkenteni az élelmiszerpazarlásunkat. Hiszen a kommunális hulladékban landolt banánhéj is hozzájárul az üvegházhatású gázok termelődéséhez.

 

 

A maradék nélkül tanári kézikönyvben láthatjuk, hogy az élelmiszerpazarlás csökkentésének a legjobb módja a megelőzés (pl. csak annyit főzünk és vásárolunk, amennyit meg is tudunk enni.) Ezután jön az újrahasználat – pl. másnap megesszük a maradék előző napról maradék ebédet – és az újrafeldolgozás, amihez most én is hoztam nektek egy szuper receptet! Majd az egyéb hasznosítás, mint pl. a komposztálás is, csak ezután következik.

2. Spórolhatunk

És hogy miért is jó ez nekünk? Egy évben, 1 fő átlagosan 68 kg ételhulladékot termel, aminek több mint a fele megelőzhető lehetne. Egy 4 fős családra vetítve, ez azt jelenti, hogy évente kb. 50 000 Ft értékű élelmiszert dobunk a kukába, csak mert többet vásároltunk, mint kellett volna, vagy kidobtuk, ami még menthető volt.

3. Rostok jótékony hatása 

Arról már nem is beszélve, hogy az így visszamaradt rostokat ugyan mi nem tudjuk megemészteni, viszont megfelelő folyadékkal fogyasztva, szuperül karbantartja a bélflóránkat (számunkra előnyös bélbaktériumok elszaporodását segíti) és segít a rendszeres széklet kialakításában is. Ha pl. ilyen kis trükkökkel megemelitek a sütik rosttartalmát, tovább eltelítenek, később lesztek éhesek tőle, így kevesebb is elég belőle egyszerre.

 

MARADÉK MUFFIN

Na de visszatérve a receptre!

Hiper-szuper pihe-puha receptet hoztam nektek, amiben nagyon jól el tudnak bújni az ilyen maradék növényi rostok az üdítő készítés után. (Ha pedig nincs maradék rost, akkor is kipróbálhatjátok, ha belereszeltek pár kidobásra ítélt csoffadt almát. 😉)

 ALMÁS MUFFIN

150 g teljes kiőrlésű liszt
50 g liszt
1 tk. sütőpor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék

3 db tojás
140 g cukor / eritrit

140 g olaj
1 bögre zöldség & gyümölcs pép

ízlés szerint aszalt gyümölcsök, olajos magvak, csoki, stb.
(most 10 dkg étcsoki)

 

 

1. A liszteket keverjük össze a sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel.
2. A tojásokat és a cukrot keverjük habosra egy elektromos habverővel.
3. Adjuk hozzá a gyümölcspépet és az olajat is.
4. Forgassunk bele a liszteskeveréket – mint egy piskótánál – és keverjük bele a kockára vágott csokit, aszalt gyümölcsöket is!
5. Töltsük papírral bélelt formákba.
6. Kb. 30 perc alatt süssük készre a muffinokat, előmelegített sütőben, 180 °C fokon.

 

MEGJEGYZÉS

  • Attól függően, hogy mennyire száraz/nedves gyümölcspépetek van, lehet, hogy egy kis vízzel utólag lazítani kell majd a masszát!
  • 1 bögre pép helyett 2-3 almát is belereszelhettek.
  • Sütőpor helyett használhattok 1 tk. szódabikarbónát, csak ne felejtsetek el 1 ek. ecetet is a tésztához keverni!
  • Ha szódabikarbóna sincs, válasszátok szét a tojássárgáját és a fehérjét. Keverjétek habosra a tojássárgáját a cukorral, majd egy külön TISZTA tálban, verjetek kemény habot a fehérjéből is. Keverjetek mindent össze, és csak a legvégén, nagyon óvatosanhogy ne törjön össze a tojáshabforgassátok bele a habot a tésztába. 

A végére még hoztam nektek egy kis összehasonlító táblázatot, hogy mekkora különbségek lehetnek, már csak akkor is, ha a hagyományos muffint megsütitek magatoknak otthon. 😊

 

  Bolti Hagyományos cukros Xilites, rostos Eritrites, rostos
kcal 340 kcal 280 kcal 250 kcal 220 kcal
szénhidrát 44 g 30 g 20 g 13,5 g
. amiből cukrok 22,5 g 15 g 2,5 g (0 g hozzáadott!) 2,5 g (0 g hozzáadott!)
. amiből rostok 1,5 g 2 g 3,5 g 3,5 g
fehérje 4,5 g 5 g 5 g 5 g
zsír 16,5 g 15 g 15 g 15 g
. amiből telített 2,5 g 6 g 6 g 6 g

 

Elsősorban a cukorbevitelünket tudjuk jelentősen csökkenteni és a rosttartalmat megemelni a teljes kiőrlésű liszttel és a plusz zöldségpéppel. (Ebben a táblázatban az almával számolt értékek szerepelnek.)

advanced-floating-content-close-btn