Blog

KOLLABOR KÖR nyílt nap – 2022.március 16. 16:30

KOLLABOR KÖR nyílt nap – 2022.március 16. 16:30

2022. március 28-ai héttől elindítjuk a KOLLABOR KÖRöket! Mik is azok a KÖRök? Ezek kiscsoportos foglalkozások, ahol kreatívan, kis „körökben” fedezzük fel a VILÁGOT!  Különböző témák közül választhatnak a gyermekek:...

Nem csak kifli a KOLLABOR-ban

Nem csak kifli a KOLLABOR-ban

Eleged van az év végi hajtásból? Szeretnél kicsit elbújni a karácsonyi készülődés elől? Gyere sütni a KOLLABOR konyhájába! Melinda a "Nem csak kifli" megalkotója megmutatja neked, milyen egy igazán finom házilag készített kifli, és az isteni fonott briós. Finom lesz,...

KOLLABOR – Edison100 – Tudomány

KOLLABOR – Edison100 – Tudomány

Már az meglepetés és megtiszteltetetés volt, hogy a KOLLABOR felkerült az Edison100 listára, mint olyan gyeremek és ifjúsági kezdeményezés, amely a jövő szempontjából kritikus fontosságú tudást közvetít a fiatalok számára. Augusztus hónaptól lehetett szavazni a...

Angol nyelvi tábor a KOLLABOR-ban – English by discovering

Angol nyelvi tábor a KOLLABOR-ban – English by discovering

Hogyan foglalnád össze az angol tábor lényegét néhány szóban? Nem könnyű megszólalni angolul… vagy mégis? Képzeld el, hogy a zsebedben egy repülőjegy Londonba, kimész a reptérre, check-in, landol a géped és utána 4 napig nyüzsög körületted a világ! Well… could be …...

Programozás Micro:bit segítségével

Programozás Micro:bit segítségével

Azt tudtad, hogy a mai digitáis korszakban lényegében minden szakma informatikai szakmává válik? Az írástudás része a digitális írástudás is, melyhez elengedhetetlen a programozás ismerete. Gyere, ismerd meg és fedezd fel az alapokat! Programozz, építs robotot, lépj...

Mitől van olyan finom illata a péksütinek?

Mitől van olyan finom illata a péksütinek?

A péksüti finom illatát a késztés során képződő különböző vegyületek bonyolult kombinációja adja. Ezeknek a vegyületeknek a jelentős része már eleve jelen van a tésztában, de ez még nem az az illat, amit sütés közben érezhetünk.  Az élesztő cukrokat szén-dioxiddá...

Érezted már a frissensült péksüti mennyei illatát?

Érezted már a frissensült péksüti mennyei illatát?

Nem csak kifli táborban nemcsak a péksüti mennyi illatát kóstolhatod meg, hanem magát a péksütit is. Mire számíthatsz még? Mikó Melinda ifjúsági szakember és frissensült pék nyilatkozik a tábori terveiről.    Hogyan foglalnád össze a tábor lényegét...

Filmes tábor Békéscsabán – 2020

Filmes tábor Békéscsabán – 2020

Éber Tamás foglalkozásvezető beszámolója a 2020-as filmes nyári táborról. Tudtad, hogy idén nyáron öt héten keresztül filmeztünk a gyerekekkel a Kollaborban? Már az sem volt szokványos, hogy egy online vetélkedőn való eredményes részvétellel lehetett bejutni a...

A mikrotápanyagok világa

A mikrotápanyagok világa

Az vagy, amit megeszel! Táplálkozásunk alapjaiban határozza meg szervezetünk működését, teljesítőképességét! Amikor táplálkozásról beszélünk, legtöbben csak a makrotápanyagokra, vagyis fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra gondolnak, és elfeledkeznek azokról az apró...

Hogyan verik át az agyunkat a gyorsan pörgő képek?

Hogyan verik át az agyunkat a gyorsan pörgő képek?

  Az emberi szem másodpercenként átlagosan 10-12 képet tud továbbítani és analizálni. A látóközpont az egyes képeket általában a másodperc tizenötöd részéig tartja meg, így ha ezen időszak alatt újabb információt kap, az a folytonosság érzetét kelti bennünk. A...

A cupcake története

A cupcake története

A cupcake története Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ami a név kialakulását...

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Mitől érik be a gyümölcs? Éretten a gyümölcsök és egyes zöldségek etilént (más néven etént) bocsátanak ki. Ezt a “gyümölcsérlelő gázként” is ismert természetes vegyületet évszázadok óta hasznákják az érés mesterséges gyorsítására. Az egyiptomiak kilyuggatták a fügéket...

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?

A friss tojást teljesen kitölti a sárgája és a fehérjéje, a héja azonban porózus, hogya fejlődő embrió levegőhöz jusson. Idővel levegő szivárog át a védőhártyán, és egy buborék kezd kialakulni. Ha biztosak akarunk lenni abba, hogy egy tojás friss-e tegyük egy tál...

Mi az az esport?

Mi az az esport?

Mi az esport? Az esport gyakorlatilag a számítógépes és konzolos játékokkal való versenyszerű játékot jelenti és itt most képzeljetek el mindent ami mondjuk a foci világában benne van, az elektronikus sportokban ugyanúgy megtalálhatóak ezek az elemek. Az eSportban nem...

A tech szféra fejlesztési módszerei a közösségfejlesztésben

A tech szféra fejlesztési módszerei a közösségfejlesztésben

A tech szféra módszerei alapjaiban változtatják meg azt a gondolkodást, ahogy a projektekre, a fejlesztésre, vagy akár a közösségfejlesztésre gondolunk. Hogyan segítheti a közösségek életét a hackathon módszertna? Erről szól Koszecz Sándor beszélgetése Bugarszki...

Építsük meg a Felhő Sulit

Építsük meg a Felhő Sulit

Mi lesz a tanulás jövője?    Van egy tervem de mielőtt elmondanám nektek a tervem el kell mondjak egy rövid történetet bemelegítésképpen.    Utánanéztem, hogy az iskoláink jelenlegi oktatási módszere honnan...

Az érték

Az érték

Olvasónapló az értékről a Lean szemlélet c. könyv alapján Az érték A lean szemlélet megismerése során találkoztam egy értékfogalommal, ami kezdetben nagyon nem tetszett. Ez alapján az érték az, amiért a vevő fizet. Próbáltam megcáfolni, de rájöttem, hogy végsősoron...

A FáraJó Kincse – Játékkísérlet

A FáraJó Kincse – Játékkísérlet

Ma egy érdekes kísérletet végeztünk el a Kollaborban. Az összetevők: 7 alsó tagozatos diák az Újkígyósi Széchenyi István Általános Iskolából, egy csomó színes ceruza és papír, egy fényképezős mobil, sok kreativitás, nagyon kevés idő (csupán 60 perc!) és egy kollaboros...