Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel | KOLLABOR

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Mitől érik be a gyümölcs?

Éretten a gyümölcsök és egyes zöldségek etilént (más néven etént) bocsátanak ki. Ezt a “gyümölcsérlelő gázként” is ismert természetes vegyületet évszázadok óta hasznákják az érés mesterséges gyorsítására. Az egyiptomiak kilyuggatták a fügéket hogy kiengedjék a gázt; az ókori kínaiak tömjént égetve szabadítottak fel etilént, a mai szállítójárművekben pedig gyakran etiléngázt pumpálnak a szupermarketekbe szállított gyümölcsök fölé, hogy már éretten érkezzenek célba.

Így csináld otthon

E trükk otthoni alkalmazásához csak tegyünk egy etiléntermelő gyümölcsöt, például banánt, fügét, mangót, nektarint vagy szilvát egy éretlen gyümölcs mellé, és az nagyon hamar be fog érni.