TechLab – Design Terminal – Nemzeti Agrárkamara…

A KOLLABOR-ban a gyerekek oktatása mellett fontosnak tartjuk a természettudományokra épülő innovációk megvalósítását. Akár gyerekekről, akár felnőttekről van szó, mindig azt mondjuk, hogy "valós dolgokat hozunk létre valós eszközökkel". Azok a technológiák, amelyek a...
“Finnovációk” – Tuba Orsival

“Finnovációk” – Tuba Orsival

Ilkka Taipale "100 szociális innováció Finnországból" könyve, valamint saját tapasztalatok alapján. Tudtad, hogy a 2021-es életminőség index alapján Finnországban a legjobb élni? Ehhez a jóléti modellt elősegítő társadalmi innovációk, az együttműködési kultúra, a...

Unikornisok nyomában Domak Róberttel

Unikornisok nyomában Domak Róberttel

Indítjuk az őszi programokat! Amire hívunk és várunk, az az Unikornisok nyomában c. észt startup vígjáték vetítése a KOLLABOR-ban, a Startup Békéscsaba klub keretében. Ezen az estén vendégünk lesz Domak Róbert, 20 éve Észtországban élő üzletember (újrahasznosított...

A KOLLABOR rajta van az Edison100-as listán!

A KOLLABOR rajta van az Edison100-as listán!

Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk annak a 100 hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezésnek, akik kiemelten tesznek azért, hogy óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesszék iskolai kereteken túl. www.edisonplatform.hu Nagyon köszönjük...

Filmes tábor Békéscsabán – 2020

Filmes tábor Békéscsabán – 2020

Éber Tamás foglalkozásvezető beszámolója a 2020-as filmes nyári táborról. Tudtad, hogy idén nyáron öt héten keresztül filmeztünk a gyerekekkel a Kollaborban? Már az sem volt szokványos, hogy egy online vetélkedőn való eredményes részvétellel lehetett bejutni a...

A mikrotápanyagok világa

A mikrotápanyagok világa

Az vagy, amit megeszel! Táplálkozásunk alapjaiban határozza meg szervezetünk működését, teljesítőképességét! Amikor táplálkozásról beszélünk, legtöbben csak a makrotápanyagokra, vagyis fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra gondolnak, és elfeledkeznek azokról az apró...

Hogyan verik át az agyunkat a gyorsan pörgő képek?

Hogyan verik át az agyunkat a gyorsan pörgő képek?

  Az emberi szem másodpercenként átlagosan 10-12 képet tud továbbítani és analizálni. A látóközpont az egyes képeket általában a másodperc tizenötöd részéig tartja meg, így ha ezen időszak alatt újabb információt kap, az a folytonosság érzetét kelti bennünk. A...

A cupcake története

A cupcake története

A cupcake története Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ami a név kialakulását...

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Mitől érik be a gyümölcs? Éretten a gyümölcsök és egyes zöldségek etilént (más néven etént) bocsátanak ki. Ezt a “gyümölcsérlelő gázként” is ismert természetes vegyületet évszázadok óta hasznákják az érés mesterséges gyorsítására. Az egyiptomiak kilyuggatták a fügéket...

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?

A friss tojást teljesen kitölti a sárgája és a fehérjéje, a héja azonban porózus, hogya fejlődő embrió levegőhöz jusson. Idővel levegő szivárog át a védőhártyán, és egy buborék kezd kialakulni. Ha biztosak akarunk lenni abba, hogy egy tojás friss-e tegyük egy tál...

KOLLABOR BELÉPŐ

Ez nem egy egyszerű hírlevél, hanem belépő a KOLLABOR-ba. Innen fogsz értesülni arról, hogy mikor, mit tervezünk. Az elsők között leszel, aki mindezt megtudja.