Barion Pixel

A mikrotápanyagok világa

Az vagy, amit megeszel! Táplálkozásunk alapjaiban határozza meg szervezetünk működését, teljesítőképességét!

Amikor táplálkozásról beszélünk, legtöbben csak a makrotápanyagokra, vagyis fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra gondolnak, és elfeledkeznek azokról az apró molekulákról, kémiai elemekről, amelyek mint egy karmester összehangolják, irányítják szervezetünk működését: a mikrotápanyagokról.

A mikrotápanyagok, vagyis a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, de kulcsszerepet töltenek be szervezetünk anyagcsere-folyamataiban, az enzimek működésében, és egyáltalán testünk felépítésében. Egyes mikrotápanyagok ezen felül még antioxidáns-szerepet is betöltenek.

Tudtad, hogy a vitaminoknak két fajtája van?

  1. zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K –  amelyeket olajokban, tejtermékekben, tojásban, májban és halakban találunk meg, és a zsírszöveteinkben tároljuk őket. Esetükben kisebb a hiánybetegség esélye, de nagyobb a túladagolásé.
  2.  vízben oldódó vitaminok: C, folsav, biotin, pantoténsav és a B-vitamin család – ezeket nem tudjuk elraktározni. Főleg gyümölcsökben, zöldségekben, gabonákban és tejtermékekben fordulnak elő, és gyorsan kiválasztódnak a szervezetből a vizeletbe. Nehezebb őket túladagolni, de hamarabb tűnik föl a bevitelük hiánya. 

 

Kémia óráról ismerős lehet az ásványi anyagok és nyomelemek fogalma. 

Az ásványi anyagok és nyomelemek szervetlenek (legtöbbjük fém) és a talajból származnak. Az emberi szervezet egyiket sem képes előállítani, ezért táplálkozással kell őket magunkhoz vennünk.

Testünk működése szempontjából ezek a legfontosabbak: Kalcium, Magnézium, Cink, Réz, Vas, Kálium, Nátrium, Jód, Szelén, Fluor, Foszfor, Mangán, Kén és a Bór. Szervezetünk ásványi anyag készletének körülbelül a felét a Kalcium, negyedét a Foszfor alkotja, a fennmaradó részen a többi ásványi anyag osztozik.

Gondoltad volna, hogy például az erősportágakban, mint amilyen a súlyzós edzés is, a magnéziumszükséglet majdnem a duplájára emelkedik? 

Szerencsére az egészséges és kiegyensúlyozott étrend általában biztosítja a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt, és ezzel a test normális müködését.

advanced-floating-content-close-btn