Barion Pixel

Mi az az esport?

Mi az esport?

Az esport gyakorlatilag a számítógépes és konzolos játékokkal való versenyszerű játékot jelenti és itt most képzeljetek el mindent ami mondjuk a foci világában benne van, az elektronikus sportokban ugyanúgy megtalálhatóak ezek az elemek.

Az eSportban nem egy játékra fókuszál mindenki, több elterjedt úgynevezett “eSport játék” is van ami valami miatt kiemelkedtek a tömegből. llyenek pl. RTS játékokból a : League of Legends, FPS -ből Counter – Strike, Valorant, Rainbow 6 Siege, sportjátékokból a FIFA leginkább. Ahogy az igazi sportokban, itt is megtalálható az a közönség és közösség aki az adott játékot kedveli, megtalálhatóak azok a sztárjátékosok, akik abból élnek , hogy játszanak, a szponzoraik által és ami véleményem szerint a legfontosabb, megtalálhatóak ugyanazok az érzések, mint az igazi sportban.

Mitől esport?

Az eSportot nem az teszi eSporttá, hogy egy E betűt írünk a sport elé és számítógépes játékokkal játszunk. Magával hozza, ugyanazt az áldozatot és szenvedélyt, amit megkövetel az igazi sport is, hogy napi 8-10 órás felkészülésekkel, teljes koncentrációval és odaadással irányítasz mondjuk csapatkapitányként másik 5 ember, majd a verseny napján több tízezres tömeg előtt kell bizonyítanod a tudásod. Ékes példája ennek a League of Legends. Rengeteg féle megnyitás, stratégia , kombináció, ahol ki kell találnod mit akar az ellenfeled, talán ami még nehezebbé is teszi az az , hogy nem sok gondolkodási időd van, hiszen a játék folyamatosan megy.

Az egész mozgalom köré egy ipar szerveződött. Manapság már nem csupán a számítógépes játék hardware és periféria gyártók igyekeznek kiszolgálni a professzionális játék igényeit, hanem számos más terület is, például autóipar, ruházkodási márkák stb… Ezért cserébe az a profi játékos akit sokan szeretnek és népszerű és eredményes, már reklámértékkel fog rendelkezni, így a gyártónak is megéri támogatni. Rengeteg ilyen gyártó van aki külön eSport szekciót visz.

Hazánkban még egyenlőre nem annyira előrehaladott ez az iparág mint a világ számos más pontján, azonban már itthon is jelentős méretet képvisel. Többszázezer fiatalt érint az esport, és egyre nagyobb közönségeket vonzanak be a hazai versenyek is. Ilyen például a Tippmix CS:GO Masters verseny, melyen az összdíjazás 6 millió forint, és a táborvezetőink saját csapata, a Békéscsabai E-Sport Egyesület stabilan tartja a dobogós helyezést. 

Forrás: pcguru.hu, bcsesport.hu

Békéscsabai E-Sport Egyesület CS:GO csapata
Digital Warriors országos verseny 2. helyezett

2021.május

 

advanced-floating-content-close-btn