Barion Pixel

Programozás Micro:bit segítségével

Fodor Bence programozás oktatás közbenAzt tudtad, hogy a mai digitáis korszakban lényegében minden szakma informatikai szakmává válik? Az írástudás része a digitális írástudás is, melyhez elengedhetetlen a programozás ismerete. Gyere, ismerd meg és fedezd fel az alapokat! Programozz, építs robotot, lépj be a jövőbe!

Június 28-án indul az idei nyár első Micro:bit tábora. Ha szeretnél jönni, akkor a július 12-től kezdődő táborba még jelentkezhetsz. A tábor foglalkozásvezetőjét Fodor Bencét kérdeztük arról, hogy mire lehet számítani a KOLLABOR-ban? 

 

Hogyan foglalnád össze a tábor lényegét néhány szóban?

A tábornak két célcsoportja van: azok, akik még csak szimpatizálnak a programozással, de még nem próbálták ki; illetve akik már túl vannak az első szárnypróbálgatáson és szeretnének jobban elmerülni benne. A résztvevők a Micro:bit nevű kütyü segítségével sajátíthatják el a programozás legfőbb koncepcióit, anélkül, hogy hosszú percekig kéne kódot pötyögniük, vagy többórás elméleti oktatást végigülniük.

Mi az a Micro Bit?

Micro:bit, amelyen gyerekjáték a programozásA Micro:bit egy apró, mikrokontroller alapú célhardver, ami kicsit hasonlít az Arduinohoz, de jóval gyerek-, felhasználó- és pénztárca-barátabb. A BBC fejlesztette ki kimondottan oktatási céllal, a programozásához csak egy számítógépre, tabletre vagy okostelefonra van szükség. Többféle programozási nyelvet is támogat, a legkönnyebben a Microsoft MakeCode nevű vizuális programozási környezettel lehet elindulni – mi is ezt használjuk a táborban. A Micro Bit-en vannak villogatható LED-ek, nyomkodható nyomógombok, vannak benne szenzorok (hőmérséklet, irányítű, gyorsulásmérő – az újabb verzióban beépített hangszóró és mikrofon is) és képes vezetéken vagy vezeték nélkül más Micro Bitekkel is kommunikálni. Emellett vannak még nálunk kiegészítő szenzorok (fényérzékelő, mozgásérzékelő, hangérzékelő), kijelzők, hangszórók, motorok, gombok és színes LED-ek, amikkel tovább bővíthető a Micro Bit tudástára.

Hogy zajlanak a foglalkozások?

Minden résztvevőnek biztosítunk 1-1 laptopot és 2-2 Micro Bitet, majd egy kis ismerkedés után rögtön belecsapunk a lecsóba és közösen összerakunk néhány nagyon egyszerű programot. A programozás során fokozatosan megismerkedünk a parancsokkal, függvényekkel, változókkal, ciklusokkal, logikai elágazásokkal. Az újdonságokat a táborvezető mindig bemutatja kivetítőn, majd a résztvevők feladata először csak lemásolni a funkciókat, lefuttatni a programot és letesztelni, hogy minden működik-e. Ha az alapokkal már mindenki tisztában van, fokozatosan jönnek az önállóan megoldandó feladatok – persze a résztvevők bármikor kérhetnek segítséget akár társaiktól, akár a táborvezetőtől, ha elakadnak vagy kérdésük merül fel. Komplexebb feladatoknál sokszor előfordul, hogy több helyes megoldás is van, ezeket közösen áttekintjük. A tábor második felében bőven lesz lehetőség kreatívkodásra és saját ötletek megvalósítására is.

Milyen feladatok lesznek?

Eleinte nagyon egyszerű dolgokat fogunk csak összekattintani; gombnyomásra megjelenő ikonok, csipogó mozgásérzékelő, lépésszámláló program, dobókocka, vezeték nélküli “csengő” és társai. Később jönnek majd egyszerűbb interaktív játékok – például a klasszikus “gondoltam egy számra”, de építünk majd többek között távirányítós autót is, ahol egy Micro Bit fogja a távirányítón lenyomott gomboknak megfelelő parancsokat elküldeni egy másik Micro Bitnek, ami egy kis robot-autó villanymotorjait vezérli a fogadott parancsoknak megfelelően. A programozás nem nehéz, ha megismered az alapokat. 

Miért érdemes eljönni?

A programozás alapjait autodidakta módon is jól meg lehet tanulni ugyan, de szerintünk a kiscsoportos műhelymunka a legjobb formátum erre. Mindenki a saját tempójában tud haladni, mindig van kitől kérdezni és emiatt garantált a sikerélmény is. A táborozókat arra ösztönözzük, hogy segítsenek egymásnak is, hiszen több szem többet lát; a közösen feloldott akadályok pedig mindkét felet magabiztosabbá teszik. Ha pedig nagy a galiba, a táborvezető segít rávezetni a megoldásra.

Mit nyerhet a részvétellel, aki eljön?

A tábor programját és formátumát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az a résztvevőket inspirálja arra, hogy jobban belemerüljenek a programozás és a robotika világába. Az informatika hobbinak sem rossz, de remek alapot biztosíthat későbbi tanulmányokhoz is. Ha pedig valaki hosszabb távon nem akar ezzel foglalkozni, a tábor után akkor is elmondhatja magáról, hogy tudja, hogyan működik egy banánból készült videójáték kontroller.

Ha kedvet kaptál a programozáshoz, akkor a KOLLABOR műhelye azért is lehet jó lehetőség, mert a programozás eredményeit rögtön tovább tudjuk fejleszteni a tárgyak világára is. Az okos otthonok, okos városok tele lesznek ilyen, ehhez hasonló mikrovezérléssel. Amit itt megtanulsz, azt azután akár saját szobád vezérlésére is fel tudod használni. Ha még a tábor előtt ki szeretnéd próbálni magad, akkor kattints ide, regisztrálj és fogj hozzá!

microbit