A foglalkozásokon fontos, hogy ismerős ízvilággal találkozzanak a diákok, hiszen ha túl eltérő vagy „más”, amit készíteni fogunk, lehet, hogy pont az ellenkező hatását érjük el annak, amit szeretnénk.
Így az órák részét képezik olyan receptek is, mint például a házi „nutella”. Bár tényleg nem 100%-osan helyi a recept – hiszen a csokoládéhoz szükséges kakaóbabokat Dél-Amerikából vagy Afrikából kell importálni -, itt is törekedhetünk arra, hogy olyan csokoládét válasszunk, ami fair trade jelzéssel van ellátva, tehát biztosak lehetünk abban, hogy akik az ültetvényeken dolgoznak, nincsenek kizsákmányolva.
FONTOS! A receptben nem érdemes megspórolni a mogyorók pörkölését és hámozását, hiszen ezek azok a lépések, amik segítenek, hogy a mogyoró sejtjeiből könnyebben ki tudjuk nyerni az olajcseppeket az aprítás során.
Kapcsolódj a Kollabor közösséghez, és nézd meg a receptet az insta oldalunkon is!
200 g török mogyoró
100 g jó minőségű étcsokoládé
opcionális: 1-2 ek. semleges ízű olaj, méz
1. A mogyorókat tegyük egy nagy tepsire és kb. 10 perc alatt 180-200 C fokon pörköljük meg őket. (Közben át is forgathatjuk.)
2. Amíg még meleg, egy konyharuhával dörzsöljük le a héjukat.
3. Egy erős turmixban / aprítóban kezdjük el krémesre aprítani a mogyorót. Percenként állítsuk meg és keverjük át a mogyorót, hogy biztos mindenhol krémesedni tudjon. Kb. 5-10 percig folytassuk vagy amíg krémes nem lesz.
4. Ha nagyon nem akar krémesedni, 1-2 ek. semleges ízű olajat keverhetünk még hozzá.
5. Közben olvasszuk meg az étcsokit a legkisebb lángon, folyamatosan kevergetve.
6. Amikor már krémes a mogyorót, keverjük hozzá az étcsokit, és kész is!
TIPP
Ha túl keserű lenne elsőre a krém étcsokival, adjunk hozzá egy kevés mézet, mikor krémesítjük.
KELL-E PIRÍTANI A MOGYORÓT?
PRO | KONTRA | KÖVETKEZMÉNY | |
Héj eltávolítása | Könnyebben krémesíthető, nem lesz „szemcsés” | Kevesebb rostot fog tartalmazni | Lágyabb, de rostszegényebb krémet fogunk kapni |
Pörkölés | Zsírcseppek jobban hozzáférhetőek | Zsírcseppek, E-vitamin roncsolódik | Szintén krémesebb, de beltartalmi értékekben picit kedvezőtlenebb |
Pörkölés | Új aromaanyagok keletkeznek, intenzívebb lesz a mogyoró íz | Kevésbé hasonlít a bolti változathoz |
KONKLÚZIÓ
Mindig magunknak kell eldönteni, hogy mi éri meg jobban, de ha pörkölt, hámozott mogyorót használunk, az ízélmény is sokkal jobban fog ahhoz hasonlítani, amit már megszokhattunk, így könnyebben elfogadják majd a gyerekek is az otthoni verziót.
Hiszen ne feledjük: még így is 6x annyi mogyorót és fele annyi cukrot viszünk be egy házi mogyorós krémmel, mint a bolti társával. A jó minőségű csoki pedig az egészséges étrendbe is beilleszthető.
BOLTI NUTELLA
100 g | 15 g | |
Energia (kcal) | 539 | 80 |
Zsír (g) | 30,9 | 4,6 |
amelyből telített zsírsav (g) | 10,6 | 1,6 |
Szénhidrát (g) | 57,5 | 8,6 |
amelyből cukrok (g) | 56,3 | 8,4 |
Fehérje (g) | 6,3 | 0,9 |
Só (g) | 0,1 | 0,01 |
HÁZI MOGYORÓKRÉM
Az egészben (330 g) | 100 g | 15 g | |
Energia (kcal) | 2036 | 614 | 92 |
Zsír (g) | 166,2 | 50,3 | 3 |
amelyből telített zsírsav (g) | 27,2 | 8,2 | 1,2 |
Szénhidrát (g) | 95,6 | 29 | 4,3 |
amelyből cukrok (g) | 80,5 | 24,4 | 3,6 |
Fehérje (g) | 37,1 | 11,2 | 1,6 |
Só (g) | |||
Élelmi rost(g) | 15,7 | 4,7 | 0,7 |