Barion Pixel

Társadalmi Innovációs Díj

A KOLLABOR-t 2024. július végén a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítány Társadalmi Innovációs Díjra terjesztette fel. 

A felterjesztés rövid összefoglalója

A KOLLABOR mint innovációs közösségfejlesztő program fókuszában az élménypedagógiára épített innovációs inkubációs tevékenységek állnak. Szakmai vezetője Koszecz Sándor (tanár, startup mentor, közművelődési szakember és fejlesztéspolitikai szakértő), aki az eredeti  p rogramot az elmúlt években társadalmi innovációs projektté fejlesztette.
A szakmai program fő fázisai:

  1. Élménypedagógia, mint tanulásközpontú rendszer, a közvetlen tapasztalásra, a felfedezve tanulásra épít.
  2. Projektalapú problémamegoldás lean startup metodológia által a design thinking eszközrendszerével az életkori sajátosságok figyelemben tartásával.
  3. A kutatómunka során egyre fontosabbá válik a felfedezés, a felfedezve tanulás és ennek kapcsán az akció, a cselekvés, a megvalósítás. Nagy álmot építenek, de azt lehozzák a legkisebb első megvalósítható lépésre. Minden lépésben tesztelnek, validálnak és innen skálázzák fel a projektet. A felfedezve tanulás és cselekvés által az egyén és közösség előtt kinyílik a világ és motivációval, inspirációval dolgoznak.
  4. A projektek lehetnek tanuló- társadalmi- és startup tevékenységek. Az alapvető cél az egyén és közösség értékteremtő képességének a növelése úgy, hogy a fejlesztési fázisok minden lépésben validálva vannak.
  5. Az életképes projektek, mint spinoff projektek saját lábra állnak és így a KOLLABOR képes és alkalmas arra, hogy hátrányos helyzetű térségben tőkealap nélkül is startup stúdióvá váljon. Hátrányos helyzetű térségben a gazdasági tőke hiányzik, de a tudás és a társadalmi tőke megvan, megszerezhető. A projekt újdonságértéke, hogy a tőkeformák közül kettővel rendelkeznek és ezek működtetésével érnek el értékteremtést.

Az egyéni értékteremtő képességének növelésétől a kiscsoportos projektalapú értékteremtésig jutnak el. Ez a közösségi értékteremtés alapja. A modell multiplikálható, skálázható. Alapja a KOLLABOR 100 program.

A KOLLABOR sajátossága, hogy az innovációs folyamatot nem kívánja oktatási – társadalmi és üzleti szegmensekre osztani és vonatkoztatni, hanem a létrejövő közösségi tér és funkció halmaz együttesében a három terület egységében gondolkodik. Mindezt úgy építi fel, hogy a tevékenység szerkezete extrém szélsőséges és bizonytalan környezetben is alkalmas a működéséhez szükséges erőforrások előteremtésére és megújítására.

 

Referenciák, szakvélemények, cikkek gyűjteménye

advanced-floating-content-close-btn