Barion Pixel

A FáraJó Kincse – Játékkísérlet

Ma egy érdekes kísérletet végeztünk el a Kollaborban. Az összetevők: 7 alsó tagozatos diák az Újkígyósi Széchenyi István Általános Iskolából, egy csomó színes ceruza és papír, egy fényképezős mobil, sok kreativitás, nagyon kevés idő (csupán 60 perc!) és egy kollaboros foglalkozásvezető Photoshop-pal és a Construct 3 nevű játékkészítő programmal felvértezve. A cél: készítsünk játékot. Gyorsan.

Közösen gyorsan eldöntöttük, hogy egy ugrálós játékot próbálunk meg összehozni, amiben egy főhőst irányítva kell különböző cuccokat összeszedni, akadályokat kikerülni és persze lövöldözni is egy kicsit. Na de hogy fog kinézni a főhős? És az ellenség? Milyen világban fog játszódni az egész? Miket kell majd begyűjteni? Szerencsére a kis csapat nem torpant meg a sok nyitott kérdéstől és jó fél óra alatt meg is születtek a válaszok, sőt, a játék összes grafikája is elkészült. Persze papíron, ceruzákkal:

Fél óra alatt a kis grafikus csapat összerakta a játék grafikáját, íme.

A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a rajzokat gyorsan lefényképeztük egy telefonnal, majd némi Photoshop-os igazítás és körbevágás után be is emeltük a legfontosabb elemeket a Construct 3 pályaszerkesztőjébe. 10 perc után már volt irányítható és ugráló karakterünk, nem sokkal később pedig már volt balra-jobbra mászkáló ellenség, összeszedhető almák és pénzérmék, és működött a lövöldözés is. Az egy óra alatt elkészült játékot itt lehet kipróbálni:

A FáraJó Kincse – 60 perces verzió

Az idő szűkössége miatt pár betervezett szereplő és játékmechanika kimaradt a fenti verzióból, ezért pár nap múlva kicsit feltuningoltuk az alapjátékot; a bővített verzióban már korlátozott lőszer, gyűjthető pénz, életerő (a játékosnak és az ellenségeknek is), főellenség, nagyobb pálya és sok apró javítás is helyet kapott. A bővített verziót az alábbi linken lehet elérni:

A FáraJó Kincse – 120 perces verzió

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan működik a játék, a Construct 3-mal megnyitható projektfájlt itt tudod letölteni; ez a játék “forráskódja”, benne van minden szereplő, a pálya és a játéklogika is:

A FáraJó Kincse – Construct 3 projektfájl

advanced-floating-content-close-btn