Barion Pixel

Bepillantás a kulisszák mögé

Mit lehet csinálni a Kollabor konyha foglalkozásain?

Célunk, hogy ne csak egyszerűen megtanuljatok sütni, főzni, magabiztosan mozogni a konyhában, hanem hogy olyan játékos feladatokat, recepteket mutassunk nektek, amin keresztül a különböző tantárgyakhoz kapcsolódó anyagokat is könnyebben el tudjátok sajátítani. Ezt a cél szolgálja a megérkezéskor közösen kipróbált mini kísérletek, vagy feladványok is, amik az egyes receptekhez szorosan kapcsolódnak.

Ízek vagy aromák?

Például tudtátok, hogy a nyelvünkön összesen csak 5 ízt érzünk? Ezeket nevezzük alap ízeknek. Ide tartozik a sós, édes, keserű, savanyú és az umami íz is. (Umami japánul annyit jelent, hogy nagyon finom, „delicious”.) Na de akkor mi a helyzet a többi ízzel? Hol érezzük a vaníliát, mentát, fahéjat? A magyar nyelv egy picit trükkös. Hiszen a legtöbbször ezeket is „ízeknek” hívjuk. Pl. „Vanília ízű fagyit kérek.” Ám pontosabb lenne, ha ezeket inkább aromáknak neveznénk. Ugyanis a több tízezer aromát, amik a fűszerekben is találhatóak, nem a nyelvünkön, hanem az orrunkban érezzük. Gondoljatok arra, mikor betegek vagytok és alig érzitek az „ízeket”. Hogy mind ez tényleg igaz-e, te is könnyen kipróbálhatod! 😊 Nem kell hozzá más, csak valamilyen fűszer. Pl. a friss menta szuper erre a célra. De nyugodtan kipróbálhatjátok a blog végén megosztott fűszeres svéd kekszet is, azzal is szuperül fog működni.

KÍSÉRLET!

  1. Fogjátok be az orrotokat nagyon-nagyon erősen! Kóstoljátok meg a kekszet/mentát, stb. Mit éreztek?
  2. Most engedjétek el az orrotokat. És most mit éreztek?

Megoldás

Először a fahéjas aromát nem fogjátok érezni, csak azt, hogy valamilyen édes dolgot esztek. Azonban ahogy elengeditek az orrotokat, megjelenik az összes többi fűszer aromája is, és egyből ki tudjátok találni, hogy pontosan miből is készült a keksz. A mentával szintén ez a helyzet. Befogott orr-ral a menta rágcsálás, olyan mintha füvet ennétek. De ahogy elengeditek az orrotokat, megjelenik az összes mentára jellemző aroma. 😊

200 g teljes kiőrlésű zabliszt fűszerek: 1 tk. őrölt fahéj, 1/2 kk. őrölt gyömbér, 1/2 kk. őrölt szegfűszeg, 1/2 kk. őrölt zöld kardamom, 1/2 mk. őrölt szegfűbors, 1/2 kk. só 1 kk. szódabikarbóna 60 g puha vaj 80 g sötét nádcukor 60 ml (1/4 bögre) méz 60 ml (1/4 bögre) tejszín

  1. Az egészben lévő fűszereket őröljétek meg mozsárban.
  2. Keverjétek össze a fűszereket a liszttel, sóval, szódabikarbónával és cukorral.
  3. Adjátok hozzá a puha vajat, mézet és tejszínt, majd gyúrjátok össze.
  4. Formázzatok belőle egy nagy labdát, csomagoljátok fóliába és tegyétek egy éjszakára (vagy 5-6 órára) hűtőbe.*
  5. Másnap nyújtsátok ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, szúrjátok ki tetszőleges formával, majd 180°-on süssétek 8 percig.
  6. A kihűlt kekszeket tároljátok légmentesen záródó dobozokban. (Süti pecséttel is megtartja a formáját.

MEGJEGYZÉS 

  • Ha nincs időtök hűtőben pihentetni, formázzatok belőlük golyókat, a kezetekkel lapítsátok le. Aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal díszítsétek.
  • A sütési idő a kekszek méretétől és vastagságától függően változhat.

Eredeti recept: azeletnaposoldala.hu

advanced-floating-content-close-btn