Barion Pixel

Egészséges brownie?!

Az Okostányér tényleg okos? 

Sokan mikor először meghallják azt a kifejezést, hogy “okostányér”, egyből egy futurisztikus, mindent megmondó csoda tányérra gondolnak. 😅 Pedig ennél sajnos sokkal prózaibb a megoldás. 😄

2016 óta, hivatalosan már nem a táplálkozási piramis, hanem az új Okostányér – külföldön MyPlate – a hivatalos ajánlás az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által.

Ez egy szuper eszköz arra, hogy akár egy-egy kedvenc fogásunkat megreformáljuk vele. Vegyük például a csokis browniet! 

REFORM BROWNIE?!

Az eredeti recept tele van cukorral, fehér liszttel és vajjal. Hogyan tehetnénk ezt mégis egészségesebbé? 

  • A fehér liszt egy részét cseréljük le teljes kiőrlésű lisztre. Ezzel növeljük a sütink rosttartalmát.
  • A kristálycukor helyett használjunk gyümölcsöket az édesítésre 👉 almát, banánt, datolyát, stb. Extra rostokhoz, ásványianyagokhoz jutunk ezáltal. 
  • Az olaj egy részét magas víztartalmú gyümölcsökkel vagy zöldségekkel is kiválthatjuk. Pl. adjunk reszelt cukkinit a tésztához: alacsonyabb lesz ezáltal az energia tartalma, cserébe viszont ugyanolyan szaftos lesz, mint az eredeti. ❤️
  • A fehérje tartalmát pedig úgy is növelhetjük, ha pl. egy szelet reform borwnie mellé, nem narancslevet iszunk, hanem egy pohár joghurtot.

A fenti 4 tipp, nagyon jól illeszkedik az Okostányér 4 kategóriájához: zöldségek, gyümölcsök, fehérjék, gabonák. A reform brownie-ban a hozzáadott cukkini már hozzájárul az ajánlott minimum 4-5 adag gyümölcs, zöldség fogyasztásunkhoz is. Ezt tovább növelhetjük, ha valamilyen friss gyümölccsel fogyasztjuk a sütit. Ha bővebben is érdekel, hogy miből mennyit és hogyan érdemes fogasztani, nyugodtan böngészd át az MDOSZ Okostányér ajánlását.

Ha pedig érdekel, hogy hogyan is készül a csokis cukkinis brownie, nézd meg a receptünket, az insta oldalunkon vagy katt a képre!

advanced-floating-content-close-btn