Barion Pixel

Fedezd fel a fotózást!

Szoktál fotózni a mobiloddal? És elégedett vagy a képeiddel? 

Kis odafigyeléssel észrevehetően jobb képeket lehet készíteni, ehhez érdemes megismerned pár egyszerű trükköt…

A mai okostelefonok a fotózás eddig soha nem látott szabadságát hozták el. Könnyen, gyorsan, plusz költségek nélkül készíthetsz fényképeket egy mindig nálad lévő eszközzel. Használd ki az ebben lévő lehetőségeket! 

Gondolj arra, hogy a fotózás több, mint az adott látvány megörökítése, egy jó fotóval érzelmeket, gondolatokat tudsz ébreszteni a nézőben. 

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy használd tudatosan, kreatívan a fényképezőt.

Most ahhoz szeretnék néhány tanácsot adni, hogy érdemes elhelyezni a témádat a képen, megkomponálni a fotódat. 

A szimmetria szépsége

A szimmetrikus képek, tárgyak nyugalmat és szépséget ébresztenek a nézőben, érdemes ezt a hatást tudatosan használni. Fontos azonban, hogy ez akkor működik igazán, ha pontosan középről fotózol és teljesen szimmetrikus lesz a kép.

 

Harmadoló vonalak 

A szimmetrikus fotók nagyon ütősek tudnak lenni ugyan – azonban egy idő után unalmassá válnak…

Ha egy kis „élettel” szeretnéd megtölteni a képeidet, akkor a fotózandó fő témádat komponáld úgy a képre, hogy az ne középre, hanem valamelyik harmadoló vonalhoz kerüljön. 

Biztos te is észrevetted, hogy a mobilodon fotózáskor be tudsz állítani a képernyőre olyan segédvonalakat, amik három azonos részre osztják a képet függőlegesen és vízszintesen.

Általában, ha a fő témát ezen vonalak, illetve metszéspontok valamelyikéhez igazítjuk, akkor a kép érdekesebb lesz, sokkal jobb, mint ha egyszerűen középre helyeznénk. 

Háromszög kompozíció

A festők is nagyon régóta használják azt a trükköt, hogy a témát úgy rendezik el, hogy azok egy háromszögbe foglalhatók legyenek. Ennek az úgynevezett „háromszög kompozíciónak” a látványa ugyanis kellemes hatást kelt a nézőben. Használjuk mi is ezt a hatást bátran! 

Nem is kell teljesen egyenes oldalúnak lenni a háromszögnek, vagy szabályosnak…

          

Horizontvonal

Figyelj rá mindig fényképezéskor, hogy a horizontvonal vízszintes legyen! Ha kicsit meg van dőlve a kép, akkor nem azt a hatást kelti a nézőben, hogy milyen kreatív az alkotó, hanem milyen igénytelen a fotós.

Ha újszerű, meghökkentő hatást szeretnél elérni, akkor fordítsd el a gépet bátran, látszódjon egyértelműen, hogy egy szándékos megoldásról van szó. Légy kreatív ebben is!

Nézőpont

A fényképezőt azonban nem csak elforgatni szabad bátran, hanem a földre letenni, a fejed fölé emelni is… 

Akik fotózni kezdenek, azok jellemzően mindent szemmagasságból fotóznak le. Szakadj el ettől, és keress minél érdekesebb nézőpontokat!

A nézőpontokkal érzelmi állapotokat is kifejezhetsz. Ha alulról fotózol valamit, akkor hatalmasabbnak tűnik, ha felülről, akkor kisebbnek, védtelenebbnek.

        

Térérzet növelése

Ha a fő témád úgy jelenik meg a képen, hogy az előtérben is látható valami (például egy fa vagy egy személy), s a téma mögött a háttérben is van például egy hegy vagy egy épület, akkor az segíti megteremteni a térbeliség illúzióját, növeli a térérzetet a képen, összességében érdekesebb lesz a fotó.

Csőhatás

Biztos te is láttál már olyan fotót, ahol a kép szélei elsötétülnek. Ez jelenség eredetileg a fényképezőgépek lencséjének hibája volt, „vignettálásnak” nevezik. Bár a mai lencsékre ez ma már nem jellemző, mégis megtalálod valószínűleg a mobilodon utólagos filterként, mert az elsötétedő részek lekerekítik a kép szélét, és úgynevezett csőhatást hoznak létre, ami a középpont felé tereli a néző szemét.

Ezt a hatást nem csak vignettálással hozhatod létre, hanem úgy is, hogy például egy növény belógó leveles ágaival kerekíted le a kép szélét. Az esküvőfotósok egyik kedvelt trükkje ez.

Vezetővonalak

A néző szemét másképp is vezethetjük a képen. Szépen kiemelhetjük a fő témánkat úgy, ha a képen megjelenő vonalak egy irányba, a téma felé mutatnak. 

Ismétlődő motívumok

Keresd a ritmust a kép komponálasakor. Izgalmasak ugyanis  az ismétlődő motívumok (oszlopsor, bóják, útszéli fák…). 

  

Ez az utolsó kép különösen érdekes, mert itt a ritmust maga a fő téma, az oroszlánszobor töri meg.

Használd bátran az itt bemutatott trükköket, fotózz tudatosan!

advanced-floating-content-close-btn