Barion Pixel

Milyen anyagok komposztálhatók?

Napjainkban a környezettudatosság nagyon nagy hangsúlyt kap szinte mindannyiunk életében. Az emberek jelentős része igyekszik változtatni a berögzült rossz szokásokon, és ha erre még van esély, lassítani vagy legjobb esetben megállítani a globális felmelegedést. Az életünket kényelmesebbé tevő dolgok sokszor sajnos nagy környezet szennyező hatással bírnak. Sok más iparág mellett a textilipar élen jár a környezet szennyezésben. A probléma még a természetes anyagokból készített textileknél (pl. pamut, len) is a kezdetektől jelen van a termelést maximalizáló műtrágyázással és az alapvetően genetikailag módosított növényekkel.

OEKO-Tex

Egyre többször találkozni a textilek esetében az OEKO-Tex minősítéssel. Ezt a minősítést lassan 30 éve használják, és a textilek károsanyag tartalmát jelölik vele / vagyis annak hiányát/. Ahhoz hogy egy textil elkészüljön nagyon hosszadalmas folyamatokon megy keresztül, amely során rengeteg vegyi anyaggal találkozik, főleg ha festve is van, mire bekerül a háztartásunkba. Ezek a vegyi anyagok mind ott vannak a ruhákban, textilekben és a használat során a bőrünkkel is kapcsolatba lépnek, akár be is szívódhatnak. A sok vegyianyagot tartalmazó textilek nagyon károsak lehetnek, megváltoztathatják a bőr pH értékét és ezáltal elgyengítik azt, ekcémát és más bőrproblémákat okozva ezzel. 2012-ben a Greenpeace bevizsgálta az általunk hordott ruhákat, hogy az előállítást követően milyen százalékban tartalmaznak rákkeltő és káros anyagokat.

Az eredmény elgondolkodtató: a bevizsgált 141 ruhadarab 63%-a tartalmazott magas koncentrációban endokrinromboló vagy rákot okozó anyagokat. Az OEKO-Tex minősített textilek nem tartalmazhatnak ilyen ártalmas anyagokat és bőrbarátnak kell lenniük. A gyártás körülményeivel kapcsolatban, illetve a szennyvíz kezelésben nincsenek kikötések, ahogyan az alapanyag eredetét illetően sem, így az OEKO-Tex minősítés nem jelent BIO minősítést is, és nem garantálja hogy a textil alapanyag fenntartható gazdaságból származik. Ami garantálja hogy maga a gyapot is vegyszermentes és fenntartható gazdaságból származik, az a Biopamut / Organikus pamut jelző. Itt már azt is figyelembe veszik hogy maga a gyapot növény ne legyen génkezelt, vagy műtrágyázott, stb. Legtöbbször babaruháknál találkozhatunk ezzel a minősítéssel. A biopamut és az OEKO-Tex minősített pamutok drágábbak a hagyományosan elterjedt pamutoknál, azonban megéri ez a plusz befektetés, hiszen az egészségünk és földünk jövője a tét. 

advanced-floating-content-close-btn