Óceáni hulladékból bikini? | KOLLABOR

Óceáni hulladékból bikini?

Szerző: 2020. 07. 05.Újrahasznosítás

Két magyar lány Tóth Móni és Szomolányi Szandra az Undersea Bikini megálmodói és alapítói. Móni és Szandra, amikor csak tehetik, búvárkodnak. Az alámerülések során érték őket negatív tapasztalatok – elsavasodó vizek, elfehéredő korallzátonyok, óceáni zajszennyezés, túlhorgászás, elhasznált halászhálók és még sorolhatnák –, amelyek arra ösztönözték őket, hogy egyre nagyobb lendülettel ássák bele magukat a környezetvédelembe. Mivel a lányok nagyon szeretnek mindent, ami a vízhez köthető, egyértelmű volt számukra, hogy az óceánszennyezés problémájára hívják fel a figyelmet. A  fürdőruha forgalmazása mellett döntöttek, mivel ez szorosan kapcsolódik az óceánhoz, a tengerhez, egyszóval a vízhez.

Az Undersea Bikini eredetisége a felhasznált anyagban- és a környezettudatosságban rejlik. A fürdőruháik anyaga elhasznált halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készül, amiket önkéntes búvárok hoznak fel tengereink mélyéről a felszínre. Emellett az összes csomagolásuk újrahasznosított, környezetbarát. A termékek egy szolnoki varrodában készülnek, abban a városban, ahol a lányok is felnőttek.
Sok esetben a fürdőruha fogyóeszköz, némelyik alig pár használat után annyira elkopik, hogy már nem éli meg a következő szezont. Éppen ezért, a márka megálmodása során fontos szempont volt, hogy a termékek tartósak legyenek. Az Undersea Bikinik jó minőségű anyagból készülnek, így nem szükséges évente cserélni azokat. Külön érdekesség, hogy a bikini felsők akár külön, önálló topként is hordhatók.
Ha valaki mégis megunná fürdőruháját, a vásárlástól számított egy év elteltével visszaküldheti a korábbi darabot, Móni és Szandra gondoskodik róla, hogy ezek ne a kukába kerüljenek, hanem újrahasznosításra.
A fenntarthatóság mellett több módon segítik a vízi élővilágot. Ilyen például az egyik fürdőruha szett, amely árbevételének 10%-val egy teknős rehabilitációs központot támogatnak.

A teknősök a műanyagszennyezés által legjobban veszélyeztetett tengeri élőlények közé tartoznak, a hét fajból majdnem mind veszélyeztetett több okból is, az elhasználódott halászhálók és a vizekben úszkáló műanyag szatyrok leggyakoribb áldozatai.

Forrás: forbes.hu