Barion Pixel

Programozás és robotika #0: Bevezető

Sziasztok!

Fodor Bence vagyok, a békéscsabai Kollabor élménypedagógiai központ robotika műhelyének vezetője. 2020 februárjában kezdtem el a Kollaborban foglalkozásokat tartani az általános és középiskolás fiatalságnak, de a COVID-19 miatt márciusban kénytelenek voltunk ezekkel leállni. Az élet viszont nem áll meg, mi pedig szeretnénk a tevékenységünket továbbra is folytatni, így elhatároztuk, hogy mi is teszünk egy közepesen merész kísérletet a digitális tanrend némileg kaotikus világában.  Ennek a kísérletnek az egyik eleme ez a videósorozat, melynek témája a programozás és a robotika.

A sorozatot olyanoknak készítjük, akik még soha nem programoztak, vagy épp csak belekóstoltak a műfajba. Mivel a programozást is akkor lehet jól elsajátítani, ha megvan a megfelelő inspiráció, így igyekszem majd a tudásanyagot a lehető legkevésbé unalmasan tálalni, a sorozatban bemutatott példák és feladatok pedig lehetőség szerint mindig hasznos és/vagy szórakoztató célt szolgálnak majd.

A programozás világa egy hatalmas ökoszisztéma, rengeteg irányba lehet specializálódni, de mielőtt ezt megtennénk, nagyon fontos, hogy az alap koncepciókkal, alkotóelemekkel tisztában legyünk, ezért a sorozat főleg ezekre az alapokra fog koncentrálni. Hogy az egész ne csak billentyűzetnyomkodásból, egértologatásból és képernyőbámulásból álljon, segítségül hívjuk a BBC Micro Bit-et, így a folyamat eredménye kicsit kézzelfoghatóbb és látványosabb is lesz. Reméljük. A terv legalábbis ez.

BBC Micro: Bit

Ha valakinek még nem ismerős a BBC Micro: Bit neve: ez egy elég baráti áron elérhető, mikrokontroller alapú kütyü, amit oktatási célra terveztek; kiváló beugró a robotika és a programozás világába. A Kollaboros foglalkozásokon is rendszeresen szerepel, mert a használata egyszerű, a tanulási folyamatot szemléletesebbé teszi és nem utolsó sorban képes kreativitást inspirálni.

Bevezetőnek remélem ennyi elég is; a sorozat első részét itt tudjátok megtekinteni.