Barion Pixel

Természetesen színesen

A kollaboros foglalkozások során, nagy kedvenc volt az olasz konyha. Ezzel az egyszerű tojásos tészta recepttel, te is gyorsan az olasz “nonnák” (nagymamák) között érezheted magad. 😄 De előtte gyors nézzünk is át pár pontot, amitől biztos a siker!

 

MITŐL LESZ RUGANYOS A TÉSZTÁM?

A jó, könnyen nyújtható tészta titka, a megfelelő sikértartalmú, vagy gluténban (fehérjében) gazdag liszt választása. A gyúrás hatására a lisztben található fehérje szálak a víz segítségével elkezdenek összeállni, és kialakul a glutén. Így minden glutén tartalmú étel, pl. kenyér, tészta, péksütik, stb. tartalmazza ezt is. 

Ezt láthatjátok az alábbi képen is:

KÍSÉRLET! 

Ti is könnyen készíthettek magatoknak ilyen konyhai “slime”-ot, ha vízből és lisztből gyúrtok magatoknak egy kis adag tésztát, és folyó víz alatt elkezditek kimosni a keményítőt belőle. (Ehhez tartsatok alá egy szűrőt, hogy könnyebben felfogjátok a visszamaradó glutén darabokat.)

Ahogy fent is említettük, kell egy kis idő, hogy a glutén kialakuljon, ezért ha már tiszta a víz, nem tudtok több keményítőt kimosni a tésztából, pihentessétek egy kicsit a kimosott gluténotokat. Ez egy szuper szemléltető eszköz arra is, hogy lássátok, miért kell a tésztákat is pihentetni!

 

MITŐL LESZ SZÍNES? 

A foglalkozásokon törekszünk a természetességre, így a tésztákat is természetes anyagokkal festettük meg:

  • kék alga por (kékes szürke)
  • tintahal tinta (fekete)
  • céklapor (lila)
  • spenótpor (zöld)
  • sűrített paradicsom (piros)

Az egyetlen hátránya talán, hogy a főzés során veszítenek az intenzitásukból és egy sokkal pasztelesebb, halványabb színű tésztát kapunk. Ettől eltekintve nagyon egyszerű a használatunk, csak el kell keverni a lisztben (kék alga por, spenótpor, céklapor), vagy hozzágyúrni a tésztához (tintahal tinta, paradicsompüré)Nem kell félni, a tintahal tintán kívül egyik természetes színezőanyag sem fog változtatni a kifőtt tésztánk ízén! 😊

 

 

100 g olasz “00” liszt
1 közepes vagy nagy tojás
0,5 evőkanál olíva olaj
1 csipet só

  1. Szitáld a lisztet a gyúródeszka közepére, és az öklöddel készíts egy mélyedést a közepébe.
  2. Üsd bele a tojásokat. Adj hozzá egy pici olajat és csipet sót. Ha színes tésztát szeretnél, a színezéket is most tudod hozzáadni. Egy kézzel, óvatosan, kezd el összegyúrni a tésztát. Ha túl száraz a tészta, pár csepp vízzel nedvesítheted. Ha túl nedves, adj hozzá egy kis lisztet!
  3. Addig gyúrd a tésztát, amíg sima nem lesz (kb 2-5 perc). Kend be vékonyan olajjal és tedd bele egy zárható zacskóba. pihentesd 30 percet.
  4. Ha van tésztagépetek, nyújtsátok ke vele a tésztát. Ha nincs, akkor sima sodrófáva, a lehető legvékonyabbra nyújtsétok a tésztát, és egy éles késsel vágjatok belőle csíkokat.
  5. Lobogó sós forró vízben 2-3 perc alatt megfő a tészta.

 

 

Ha kíváncsi vagy, melyik osztály készítette ezeket a színes tésztákat, nézd meg az insta oldalunkat

advanced-floating-content-close-btn