Barion Pixel

Zoetróp – a mozgás illúziója

Belegondoltatok már abba, hogy az a világ, amit érzékelünk, és a teljes valóságnak hisszük, valójában csak egy kis szelete a valóságnak, annak egy része is csak illúzió? Azt biztos tudod, hogy a kutyának jobb a szaglása, a macskának a látása, mint a miénk. Nem látjuk a röntgen sugarakat, a mikrohullámú és a rádió hullámokat, csak egy szűk szeletét a létező teljes  spektrumnak.

Nincs ez másként a hallásunkkal sem…  Ráadásul az észlelt információk feldolgozásakor az agyunk gyakran becsap minket, egy illúzió részesei leszünk. Az egyik ilyen trükkje az agyunknak, hogy az állóképek gyors egymás utáni látványát az agyunk folyamatos mozgásnak érzékeli. Már a másodpercenkénti 20 képkocka sebesség elég a hatás eléréséhez. Agyunknak ezen a trükkjén alapul minden mozi, animáció és film is. Ma már a digitális világunkban mozgóképeket látunk mindenhol, de már régen, filmezés feltalálása, és az elektromosság használata előtt is feltaláltak mindenféle kütyüket, hogy a mozgás illúziójának varázslatát meg tudják teremteni.

Az egyik ilyen találmány volt az „Élet Kereke”, a ZOETRÓP. A zoetróp szó a  zoé, “élet”, és a tropos, “forgás” görög szavakból tevődik össze, “az élet kerekeként” kell értelmezni. Egy olyan forgó hengerből áll, aminek az oldalán keskeny függőleges bevágások vannak. A bevágások alatt a henger belső oldalán egy mozgás különböző fázisainak fotói, rajzai vannak. A néző a forgó henger bevágásain át nézi a henger belsejében a szemközti oldalon található képeket. A felhasználó a képek gyors egymásutánját látja, ami megjeleníti a mozgást.

Egy egyszerűbb zoetrópot te is készíthetsz magadnak, ha megtetszett neked, az interneten találsz hozzá videókat, amik segítenek.

Ha bevállalod, hogy készítesz magadnak egy zoetrópot, akkor fontos tudnod, hogy van érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy a képek vékonyabbnak látszanak, mint valójában, amikor mozgásban látjuk őket a bevágásokon keresztül. Emiatt a képek készítésekor kell kicsit „ducibbra” formálni őket (hordótorzítással).

advanced-floating-content-close-btn