Barion Pixel

Óceáni hulladékból bikini?

Két magyar lány Tóth Móni és Szomolányi Szandra az Undersea Bikini megálmodói és alapítói. Móni és Szandra, amikor csak tehetik, búvárkodnak. Az alámerülések során érték őket negatív tapasztalatok – elsavasodó vizek, elfehéredő korallzátonyok, óceáni zajszennyezés, túlhorgászás, elhasznált halászhálók és még sorolhatnák –, amelyek arra ösztönözték őket, hogy egyre nagyobb lendülettel ássák bele magukat a környezetvédelembe. Mivel a lányok nagyon szeretnek mindent, ami a vízhez köthető, egyértelmű volt számukra, hogy az óceánszennyezés problémájára hívják fel a figyelmet. A  fürdőruha forgalmazása mellett döntöttek, mivel ez szorosan kapcsolódik az óceánhoz, a tengerhez, egyszóval a vízhez.

Az Undersea Bikini eredetisége a felhasznált anyagban- és a környezettudatosságban rejlik. A fürdőruháik anyaga elhasznált halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készül, amiket önkéntes búvárok hoznak fel tengereink mélyéről a felszínre. Emellett az összes csomagolásuk újrahasznosított, környezetbarát. A termékek egy szolnoki varrodában készülnek, abban a városban, ahol a lányok is felnőttek.
Sok esetben a fürdőruha fogyóeszköz, némelyik alig pár használat után annyira elkopik, hogy már nem éli meg a következő szezont. Éppen ezért, a márka megálmodása során fontos szempont volt, hogy a termékek tartósak legyenek. Az Undersea Bikinik jó minőségű anyagból készülnek, így nem szükséges évente cserélni azokat. Külön érdekesség, hogy a bikini felsők akár külön, önálló topként is hordhatók.
Ha valaki mégis megunná fürdőruháját, a vásárlástól számított egy év elteltével visszaküldheti a korábbi darabot, Móni és Szandra gondoskodik róla, hogy ezek ne a kukába kerüljenek, hanem újrahasznosításra.
A fenntarthatóság mellett több módon segítik a vízi élővilágot. Ilyen például az egyik fürdőruha szett, amely árbevételének 10%-val egy teknős rehabilitációs központot támogatnak.

A teknősök a műanyagszennyezés által legjobban veszélyeztetett tengeri élőlények közé tartoznak, a hét fajból majdnem mind veszélyeztetett több okból is, az elhasználódott halászhálók és a vizekben úszkáló műanyag szatyrok leggyakoribb áldozatai.

Forrás: forbes.hu