Barion Pixel

Nem csak kifli a KOLLABOR-ban

Eleged van az év végi hajtásból? Szeretnél kicsit elbújni a karácsonyi készülődés elől? Gyere sütni a KOLLABOR konyhájába! Melinda a "Nem csak kifli" megalkotója megmutatja neked, milyen egy igazán finom házilag készített kifli, és az isteni fonott briós. Finom lesz,...

Mitől van olyan finom illata a péksütinek?

A péksüti finom illatát a késztés során képződő különböző vegyületek bonyolult kombinációja adja. Ezeknek a vegyületeknek a jelentős része már eleve jelen van a tésztában, de ez még nem az az illat, amit sütés közben érezhetünk.  Az élesztő cukrokat szén-dioxiddá...

Érezted már a frissensült péksüti mennyei illatát?

Nem csak kifli táborban nemcsak a péksüti mennyi illatát kóstolhatod meg, hanem magát a péksütit is. Mire számíthatsz még? Mikó Melinda ifjúsági szakember és frissensült pék nyilatkozik a tábori terveiről.    Hogyan foglalnád össze a tábor lényegét...
Mitől van olyan finom illata a péksütinek?

Mitől van olyan finom illata a péksütinek?

A péksüti finom illatát a késztés során képződő különböző vegyületek bonyolult kombinációja adja. Ezeknek a vegyületeknek a jelentős része már eleve jelen van a tésztában, de ez még nem az az illat, amit sütés közben érezhetünk.  Az élesztő cukrokat szén-dioxiddá...

Érezted már a frissensült péksüti mennyei illatát?

Érezted már a frissensült péksüti mennyei illatát?

Nem csak kifli táborban nemcsak a péksüti mennyi illatát kóstolhatod meg, hanem magát a péksütit is. Mire számíthatsz még? Mikó Melinda ifjúsági szakember és frissensült pék nyilatkozik a tábori terveiről.    Hogyan foglalnád össze a tábor lényegét...

A mikrotápanyagok világa

A mikrotápanyagok világa

Az vagy, amit megeszel! Táplálkozásunk alapjaiban határozza meg szervezetünk működését, teljesítőképességét! Amikor táplálkozásról beszélünk, legtöbben csak a makrotápanyagokra, vagyis fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra gondolnak, és elfeledkeznek azokról az apró...

A cupcake története

A cupcake története

A cupcake története Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ami a név kialakulását...

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel

Mitől érik be a gyümölcs? Éretten a gyümölcsök és egyes zöldségek etilént (más néven etént) bocsátanak ki. Ezt a “gyümölcsérlelő gázként” is ismert természetes vegyületet évszázadok óta hasznákják az érés mesterséges gyorsítására. Az egyiptomiak kilyuggatták a fügéket...

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?

A friss tojást teljesen kitölti a sárgája és a fehérjéje, a héja azonban porózus, hogya fejlődő embrió levegőhöz jusson. Idővel levegő szivárog át a védőhártyán, és egy buborék kezd kialakulni. Ha biztosak akarunk lenni abba, hogy egy tojás friss-e tegyük egy tál...

Természetesen színesen

Természetesen színesen

Tudjátok, hogy miért kell sokáig gyúrni a tésztát? Mi az a glutén? Na és mitől lesz ilyen szép színes? 😍

Egészséges brownie?!

Egészséges brownie?!

Semmiről sem kell lemondanod! Elég ha pár apró szokáson változtatsz. A következő cikkben, ehhez adunk pár tanácsot, és egy szuper receptet!

Gyümölcsnek a bőre?

Gyümölcsnek a bőre?

Próbáljátok ki ezt a gyümölcsbőr receptet, aminek a fő alapanyaga most az eper. Szuper alternatívája lehet a gumicukroknak, savanyúcukorkáknak. 🙂