Mitől van olyan finom illata a péksütinek?
A péksüti finom illatát a késztés során képződő különböző vegyületek bonyolult kombinációja adja. Ezeknek a vegyületeknek a jelentős része már eleve jelen van a tésztában, de ez még nem az az illat, amit sütés közben érezhetünk. Az élesztő cukrokat szén-dioxiddá...
Érezted már a frissensült péksüti mennyei illatát?
Nem csak kifli táborban nemcsak a péksüti mennyi illatát kóstolhatod meg, hanem magát a péksütit is. Mire számíthatsz még? Mikó Melinda ifjúsági szakember és frissensült pék nyilatkozik a tábori terveiről. Hogyan foglalnád össze a tábor lényegét...
A mikrotápanyagok világa
Az vagy, amit megeszel! Táplálkozásunk alapjaiban határozza meg szervezetünk működését, teljesítőképességét! Amikor táplálkozásról beszélünk, legtöbben csak a makrotápanyagokra, vagyis fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra gondolnak, és elfeledkeznek azokról az apró...
A cupcake története
A cupcake története Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ami a név kialakulását...
Gyümölcsérlelés gyümölcsökkel
Mitől érik be a gyümölcs? Éretten a gyümölcsök és egyes zöldségek etilént (más néven etént) bocsátanak ki. Ezt a “gyümölcsérlelő gázként” is ismert természetes vegyületet évszázadok óta hasznákják az érés mesterséges gyorsítására. Az egyiptomiak kilyuggatták a fügéket...
Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?
A friss tojást teljesen kitölti a sárgája és a fehérjéje, a héja azonban porózus, hogya fejlődő embrió levegőhöz jusson. Idővel levegő szivárog át a védőhártyán, és egy buborék kezd kialakulni. Ha biztosak akarunk lenni abba, hogy egy tojás friss-e tegyük egy tál...
Természetesen színesen
Tudjátok, hogy miért kell sokáig gyúrni a tésztát? Mi az a glutén? Na és mitől lesz ilyen szép színes? 😍
Egészséges brownie?!
Semmiről sem kell lemondanod! Elég ha pár apró szokáson változtatsz. A következő cikkben, ehhez adunk pár tanácsot, és egy szuper receptet!
Gyümölcsnek a bőre?
Próbáljátok ki ezt a gyümölcsbőr receptet, aminek a fő alapanyaga most az eper. Szuper alternatívája lehet a gumicukroknak, savanyúcukorkáknak. 🙂